Okul dışında kalan zamanda da çocuk öğrenme sürecine devam eder. Çünkü öğrenim yalnızca okulla sınırlı değildir. Bu nedenle okul dışında kalan zaman diliminde de öğrenme sürecinin planlanması ve kontrol edilmesi çocuğun öğrendiklerinin kalıcı olması açısından çok önemlidir. Okul dışındaki zamanlarda öğrencilerin bireysel ya da grup olarak yaptıkları çalışmalara ödev denir.
Kimi çocuk şevkle ödevlerine başlarken, kimisi başına oturmamak için türlü bahaneler üretir. Ödev yapma sürecinde ailelerin çocuklarına karşı tutumları büyük önem taşıyor. Bu nedenle okul dışında kalan zaman diliminde de öğrenme sürecinin planlanması ve kontrol edilmesi çocuğun öğrendiklerinin kalıcı olması açısından çok önemlidir.
Ev ödevlerinin amacı öğrencinin anne-baba, öğretmen ya da bir başka kişiden destek almadan bağımsız olarak verilen sorumluluğu yerine getirmesidir. Böylece çocuk kendi kendine sürekli artan bilgiye ulaşabilir ve o bilgileri işleyerek kendi düşünme biçimini oluşturabilir.
Çocukların ödev yapma koşulları, kendi bireysel tercihleri doğrultusunda düzenlenmelidir. Bunun için ödev yaparken ses, ışık, mobilya düzeni, ısı gibi faktörlerin çocuğun rahat edebileceği şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Çocuklara ders çalışacakları ya da ödevlerini yapacakları uygun ortamlar sağlanmalıdır. Çalışma odasında televizyon gibi dikkatlerini dağıtacak eşya ya da cihazlar olmamalıdır. Oda ısısı ortalama 23 derece olmalıdır. Çünkü daha sıcak ya da soğuk ortamlarda öğrenme ve algılama kapasiteleri olumsuz etkilenmektedir. Molalarla çalışmanın verimi arttırılabilir. Örneğin;20-30 dakikalık çalışma zamanına 10 ya da 15′er dakikalık molalar uygun olabilir.
Temel ipuçları
*Çocuğa ödevin önemini ve bir çeşit ders olduğunu anlatmak başarısını arttırır
*Ödev yapma sürecinde çocuğa hiç yardım etmemek çocukta zorluklar karşısında desteksiz kalabileceği duygusunu uyandırır. Yardımın ölçütünü iyi ayarlamak gerekir.
*Ödev yapma sürecinde ailelerin çocuklarına karşı tutumları oldukça önem taşımaktadır
*Bazı çocuklarda kasıtlı bir boş vermişlik vardır. Çocuğun neden bu şekilde davrandığını, davranışının ardında yatan etkeni bulmak gerekir.
*Ödev yapmak çocukta sorumluluk duygusunu arttırır
Dolayısıyla ebeveynlerin ev ödevleri için çocuğu teşvik etmesi ve ödevleri ilgi çekici hale getirmeleri büyük önem taşıyor.